Help! Geraak je er niet zo goed aan uit? Hieronder bundelen we een paar veelgestelde vragen.
Je kan zaken steeds melden bij je vaste contactpersoon bij JINT of via het algemene mailadres jint@jint.be. Naast deze algemene weg zijn ook deze mogelijkheden beschikbaar:
Kreeg je een mailtje met de resultaten van de evaluatiecommissie waarin staat dat je project op de reservelijst staat? Dat betekent dat je project wel voldoende punten scoorde, maar er niet genoeg budget beschikbaar is. Het kan zijn dat je project alsnog gesubsidieerd wordt, dat weet je aan het einde van het jaar, na de laatste deadline.
Per subsidiemogelijkheid (=actie) is er een budget per jaar. Wij kiezen ervoor op voorhand te bepalen hoeveel budget er per deadline toegekend wordt. Dit om te vermijden dat al het budget wordt opgebruikt in de eerste deadline en er geen budget meer over is voor projecten aangevraagd in de tweede of derde deadline.
Stel dat er in de laatste deadline van het jaar uiteindelijk minder projecten goedgekeurd werden dan het budget dat voorhanden was, dan is er budget over. Met die pot kunnen we projecten die in de voorgaande deadlines van dat jaar op de reservelijst kwamen, alsnog subsidiëren. Projecten ingediend in de laatste deadline van een jaar kunnen dus nooit op een reservelijst terechtkomen.
Je kan ervoor kiezen je project te schrappen van de reservelijst. Je kan je project dan herschrijven en opnieuw indienen in een volgende deadline, op die manier maak je opnieuw kans en hoef je niet te wachten tot na de laatste deadline.
Om je project te schrappen van de reservelijst stuur je een mailtje naar de persoon van wie je de mail kreeg met het resultaat van de evaluatiecommissie.
Let op! Momenteel zijn er voor de meeste acties maar twee deadlines per jaar. Dat betekent dat de tweede deadline meteen ook de laatste van het jaar is. Bij deze acties zal je project dus niet vroeger kunnen starten als je opnieuw indient.
Als er nog budget over is na de laatste deadline, wordt er gekeken naar de oorspronkelijke score die je project kreeg. Er wordt een ranglijst gemaakt van hoogste naar laagste score. Het budget wordt toegekend van boven naar beneden, tot de pot leeg is. Een hogere score heeft dus een voordeel.
Je kan je project schrappen van de reservelijst, het herschrijven op basis van de feedback die je meekreeg en opnieuw indienen. Op die manier kan je proberen een hogere score te halen en je kansen op subsidiëring te verhogen.
Om je project te schrappen van de reservelijst stuur je een mailtje naar de persoon van wie je de mail kreeg met het resultaat van de evaluatiecommissie.
Je krijgt meer uitleg op onze infosessies, daar kan je ook je vragen stellen. Bekijk zeker onze kalender.
Het is écht bijna gratis, dankzij de Europese Commissie.
Als je op groepsuitwisseling gaat, zal je verblijf, eten, lokaal transport en verzekering betaald worden. Het kan zijn dat het bedrag dat is voorzien voor de reiskosten net niet genoeg is voor het trein- of vliegtuigticket, bekijk dat even met degene die het project indient wat de oplossingen zijn.
Voor participatieprojecten is er een vergoeding voor de uitvoering en het management. Dat wil zeggen dat volgende kosten worden vergoed: projectmanagementkosten, kosten voor een coach, uitzonderlijke kosten (zoals VISA, vaccinatie, testen …). Er is ook een evenementenvergoeding, reisvergoeding en inclusieondersteuning.
Jazeker, elke jongere krijgt de kans om mee te doen aan een groepsuitwisseling of een participatieproject.
Extra kosten, gelinkt aan je beperking, worden door het subsidieprogramma vergoed. Zo kan degene die de aanvraag doet (de organisatie of jij als jongere samen met je vrienden), budget aanvragen voor bijvoorbeeld een doventolk, rolstoelvervoer, extra assistentie … Vragen daarover? Je kan ons daarover ook contacteren.
Voor een groepsuitwisseling kan je als deelnemer mee tussen 13 en 30 jaar. Ouder dan 30? Niet getreurd. Je kan nog mee al begeleider.
Voor een participatieproject moet je ook tussen de 13 en 30 jaar zijn. Pas op, zorg ervoor dat minstens één van de vier jongeren van de organiserende groep ouder dan 18 is.
De European Youth Portal verzamelt heel wat mobiliteitsmogelijkheden over heel Europa. Bekijk zeker ook de EU-initiatives. Erasmus+ Jeugd (dit programma) en de acties groepsuitwisselingen en participatieprojecten zijn maar één van de dingen die mogelijk zijn.
Ja, dat kan. Je haalt veel meer uit het project als jongere als je er vanaf het begin bij betrokken bent. Maar het hoeft niet. Bekijk ook alles op de pagina met mogelijkheden:
Via Erasmus+ Jeugd kan je als jongere deelnemen aan een groepsuitwisseling of een participatieproject of je kan één van die opties helemaal zelf op poten zetten. Bekijk naar welke landen je kan gaan bij de de mogelijkheden:
Je zet een project op samen met 2 of meer landen.
#DiscoverEU is een initiatief van de Europese Commissie, waarbij 18-jarigen per trein Europa kunnen ontdekken. Let op: je reis wordt dus vergoed, maar alle andere kosten (overnachtingen, maaltijden, souvenirs) moet je zelf betalen. Je kan meer informatie vinden op gostrange.be en op de lijst van veelgestelde vragen van de Europese Commissie.
Je vindt al deze informatie op gostrange.be. Gebruik de groene zoekbalk en begin met je internationaal avontuur! En via de help-pagina vind je heel wat veelgestelde vragen terug over vrijwilligerswerk, studeren, werken, stage en andere thema’s en het buitenland.